maanantai 24. kesäkuuta 2019

Oppimistehtävä 2

2a)

EU:n tietosuoja-asetus ja sen vaikutukset - Mikko Hyppönen (F-secure)


Videolla kiteytyy hyvin yksi omista "huolen aiheista" - ennen GDPR voimaan tuloa, ei ole ollut tietoa mihin kaikkialle omatkin tiedot ovat verkosta kadonneet.

On myös sangen mielenkiintoinen näkökulma, että tietosuojarikkeestä määrättävä sakko tarjoaisi rikollisille oman hintahaarukan lunnasvaatimuksille. Tavallaan varmasti sangen paikkansa pitävä väite, sillä kyllähän moni mieluusti maksaisi vähemmän yhdelle taholle kuin toiselle. Toki tärkeää olisi silti rehti toimintatapa ja avoimuus, jolloin yritys toki joutuisi maksamaan sakon mutta säilyttäisi silti mahdollisesti asiakkaittensa luottamuksen myöntämällä virheensä.

  • Sosiaalisia verkkotyökaluja työyhteisössä käytettäessä tulee ottaa huomioon se, että kyseisten palveluiden käyttötarkoitus tai tietosuoja ei välttämättä kohtaa edustettavan yrityksen vaatimuksia. Isot sosiaalisen median palvelut ovat myös usein kiinnostavia kohteita erilaisille hyökkäyksille.
  • Avoimuuden ja läpinäkyvyyden etuja ovat luottamuksen kasvaminen sekä työyhteisön sisällä, että asiakkaiden edessä. 
  • Henkilökohtaisten tietojen jakaminen on hyödyllistä ainakin puhelinnumeron ja sähköpostin osalta, sillä työyhteisön kesken voi olla tarpeen saada infoa eteenpäin esimerkiksi sairastapauksista.
  • Mikäli henkilökohtaisista tiedoista ei huolehdita riittävällä tapaa, on riskinä niiden päätyminen vääriin käsiin. Pahimmillaan henkilötietoja saattaa ajautua vääriin käsiin siinä määrin, että niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi petosrikoksissa. 

2b)

Minusta ei löydy hakukoneiden avulla juuri mitään - tarkoituksella. Suurimman osan omista sosiaalisen median palveluistani olen piilottanut hakukoneilta tai poistanut tilit kokonaan käytöstä. Joitain palveluita käytän lisäksi eri nimen alla. 
Esimerkiksi julkisessa virassa olevan henkilön tietoja on (tietyssä määrin) tarpeellista löytyä verkosta. Toki jokaisella on oikeus yksityisyyteen, eikä kenenkään voida mielestäni velvoittaa löytyvän sosiaalisen median palveluista. 

2c)


Valitsin tähän Inarin kunnan some-ohjeen, sillä se on lähinnä omaa alaani vastaava. Yleisesti on kuultu lausahdus "virkamies on virkamies myös vapaa-ajalla" ja se pitänee julkisella puolella varsin hyvin paikkansa. Vaikka sananvapaus mahdollistaakin työntekijän tai viranhaltijan puheenvuorot myös verkossa, täytyy muistaa erinäiset salassapitovelvoitteet ja henkilötietosuoja. 
Keskeisimpänä viestinä Inarin pelisäännöissä lieneekin juuri se, että työasiat eivät kaikki ole sellaisia joista voi huudella ihan miten haluaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti